CEO Column


“And now we welcome the new year.
Full of things that have never been” -
Rainer Maria Rilke


09 januari 2019


Beste collega’s,


Met de viering van Oud & Nieuw, hebben we het jaar 2018 symbolisch afgesloten en is 2019 gestart. Een nieuw en fris jaar, waarin we verder kunnen gaan met de dingen die goed gingen en dingen die niet werkten kunnen verbeteren. Dit jaar is ook het jaar waarin KLM als eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld 100 jaar wordt!

Toch blikken we begin dit jaar nog twee keer terug op 2018: met de korte publicatie van de vervoerscijfers deze ochtend en in februari doen we dat uitgebreider met de bekendmaking van onze jaarcijfers.

Recordaantal passagiers
In 2018 verwelkomde KLM in totaal 34,2 miljoen passagiers; een verbetering van 4,5%. Ook de vervoerscijfers van KLM Cargo en Transavia waren positief in 2018. Zo steeg het Cargo-vervoer met 0,1% en verwelkomde Transavia 8,8 miljoen passagiers aan boord, wat het totaal van de KLM Groep voor 2018 brengt op ruim 43 miljoen klanten. Voor KLM is dit echt een topresultaat van alle collega’s en een goede start van het nieuwe jaar!

Gematigde groei Schiphol en opening Lelystad in 2020

Namens KLM heeft COO René de Groot afgelopen maanden veel gesprekken gehad met de verschillende partijen van de Omgevingsraad Schiphol. In december zou deze raad eigenlijk met een advies komen, dat is nog niet helemaal gelukt. Wij hopen deze maand meer helderheid te krijgen, waarna de Omgevingsraad een voor de diverse partijen acceptabel advies aan de minister kan uitbrengen.

‘Industry recognition’

Veiligheid en punctualiteit zijn belangrijke pilaren voor de KLM performance. Op beide aspecten heeft KLM in recente publicaties weer goed gescoord. We zijn één van de meest veilige luchtvaartmaatschappijen volgens AirlineRatings.com en op basis van de rankings van Flightstats.com en OAG een van de meest punctuele luchtvaartmaatschappijen ter wereld. In de Flightstats.com ranking zelfs nummer 2 in punctualiteit wereldwijd na Qatar; en daarmee dus de meest punctuele Europese luchtvaartmaatschappij! In de jaarlijkse OAG-ranking zijn we van plaats 30 wereldwijd naar plaats 10 gestegen ten opzichte van 2017.

100 jaar Koninklijke Luchtvaart Maatschappij

Onze 100ste verjaardag op 7 oktober is een ongelooflijk bijzondere mijlpaal, vooral ook omdat we dit in een gezonde en fitte staat kunnen doen. Onze klanttevredenheid is hoger dan ooit tevoren (NPS van 42 in 2018 versus 39 in 2017), we staan er financieel goed voor, we doen recordinvesteringen en onze KLM’ers zijn tevreden en trots. Ik kijk dan ook enorm uit naar dit moment.


Volle kracht vooruit!

Met volle energie gaan we in 2019 verder op de door ons ingeslagen weg. Natuurlijk aan de hand van ons jaarlijkse Flight Plan, welke we in de loop van deze maand zullen publiceren.

Een vliegende start en een fit en gezond 2019 gewenst aan iedereen,