CEO Column


The art of progress is to preserve order amid change and to preserve change amid order – Alfred North Whitehead

09 juli 2018


Beste collega’s,


Zoals wellicht bij u bekend, houd ik van hardlopen. Geen marathons ofzo, maar gewoon een lekker stukje om fit te blijven. Een van mijn sportieve hoogtepunten elk jaar is dan ook de Dam tot Damloop in september. De 16 kilometer tussen Amsterdam en Zaandam leggen we af met ruim 1.200 KLM-collega’s, als het ware een geweldige zwerm blauwe vogels tussen vertrek en aankomst.


Gemengde gevoelens

Tijdens deze run, ergens tussen de 8 en 10 kilometer, ontstaat bij mij altijd een bepaald dubbel gevoel. Enerzijds een gevoel van trots en voldoening voor het stuk dat al is afgelegd, maar anderzijds ook een gevoel van “pffff, ik moet er nog heel wat en ik ben al moe, het is warm, waarom eigenlijk, de snelle groep loopt ver voor, etc., etc.”.


Kortom een combinatie van euforie aan de ene kant en een beetje vertwijfeling aan de andere kant. Toch is daar de overtuiging om door te gaan. Het lonkende perspectief van met elkaar het resultaat behalen, de finish in dit geval, wint het van de vertwijfeling. Wellicht dat de sporters onder u dat herkennen. Andere parallellen zijn natuurlijk ook te trekken.


Vandaag, 9 juli 2018 kijk ik achterom en zie ik een recordresultaat in 2017. In april dit jaar nog een winstuitkering voor KLM’ers van in totaal maar liefst € 170 miljoen, geweldige investeringen, het aannemen van honderden nieuwe KLM collega’s, tevreden klanten en een positieve en innovatieve KLM-spirit ‘all over the place’.


Kijk ik nu om me heen dan voel en hoor ik her en der toch ook wat vertwijfeling. De grond-cao is gelukt met FNV, maar nog niet met de andere bonden. Schiphol is vol waardoor we minder hard kunnen groeien dan gewenst. En het cao onderhandelingsresultaat met de cockpit heeft het niet gehaald in de VNV ledenraad. Een onderhandelingsresultaat is altijd een kwestie van geven en nemen. Ik vind het daarom jammer dat de ledenraad dit principeakkoord heeft afgewezen. We zullen samen met het bestuur van de VNV moeten kijken hoe we nu verder gaan om te komen tot een anders vormgegeven akkoord.


Eyes on the ball’

En dan natuurlijk ook nog de situatie in de AF-KL Groep, waar na het plotselinge vertrek van Jean-Marc Janaillac begin mei, onzekerheid is ontstaan in afwachting van de nieuwe AF-KL CEO en de status van de cao-gesprekken bij Air France. Het is belangrijk dat wij ons niet laten afleiden door alle aandacht hiervoor; ‘we keep our eyes on the ball’. Dat betekent dat we ons richten op onze klanten, een veilige operatie, interne solidariteit en samenwerking! Zodra er meer informatie is, zal ik dit met u delen.


Tegelijkertijd gebeuren er zo ontzettend veel mooie en goede zaken in ons bedrijf, wat onderstreept dat onze leidraad van “veranderen, meedoen, winnen” nog steeds staat. Vandaag publiceren we de goede vervoerscijfers de eerste helft van 2018. Maar liefst 16,6 miljoen passagiers voor KLM, wederom een record. En in vergelijking met bijvoorbeeld dezelfde periode in 2014 een toename van 3,3 miljoen! Op 1 augustus maken we de financiële halfjaarcijfers bekend over 2018 en weten we wat er hiervan overblijft onder de streep in onze resultaten.


Positieve spirit

De brandstofprijs is gestegen van $40 per vat in 2017 naar ruim boven de $70 per vat nu. Dat zet druk op onze resultaten en betekent dat we dus nog meer naar onze kosten moeten kijken. Een mooi voorbeeld hiervan ziet u in de video over external spend. Samen, met elkaar, zoeken naar manieren om de kosten omlaag te krijgen zodat we kunnen doorgaan met investeren in de toekomst van ons bedrijf, klanten en werknemers.


Afgelopen zaterdag zijn de zomervakanties begonnen in Nederland. Met 220.000 passagiers per dag die vanaf of via Schiphol reizen, betekent dit topdrukte voor KLM en vooral voor de collega’s in de operatie. Om de woorden van onze COO René de Groot te herhalen: “zorg goed voor de klanten en voor elkaar, aan boord en op de grond”.


Kijk ik op dit moment vooruit dan die zie ik dus dat we vooral moeten doorgaan. Doorgaan op de ingeslagen weg, doorgaan met de positieve spirit en doorgaan om samen als het ware de 2e helft van de Dam tot Dam te lopen.


Voor degenen die komende periode op vakantie gaan; fijne vakantie, alleen, met vrienden of met het gezin, en geniet van het moment van rust en reflectie.


Graag tot de volgende keer,