SPECIAL
Back on Track: Maatregelen
CEO Marjan Rintel
Beste collega’s,
We zitten met ons bedrijf in zwaar weer. Die boodschap heb je al een paar keer van mij gehoord. In de zomer gaf ik aan dat we maatregelen gaan nemen om onze financiële positie en onze operatie te verbeteren. Want we hebben een fikse klus te klaren. De kosten stijgen te hard en zorgen ervoor dat onze resultaten steeds slechter worden.
De stijging van de kosten zit onder andere in materieel, landingsgelden, luchthaventarieven en loonkosten. Wat betekent dit concreet? Steeds meer van wat we verdienen, moeten we gebruiken om de hoge kosten te betalen. Tegelijk hebben we komende tijd miljardeninvesteringen nodig, vooral voor een schonere, stillere en zuiniger vloot en het aanbod voor onze klanten.
Onze kosten moeten omlaag, onze inkomsten moeten omhoog. Niet ‘eventjes’ voor een paar maanden, maar blijvend. Doen we dat niet, dan kunnen we in de nabije toekomst impact op het netwerk en verlies van banen niet uitsluiten. Zover willen we het niet laten komen. We doen er alles aan om ons netwerk en ons aanbod voor onze klanten in stand te houden en om banen te behouden. Maar daar hebben we wel jullie hulp bij nodig.
Samen moeten we op zoek naar oplossingen. Een ‘simpele’ oplossing zou zijn: meer geld verdienen en kosten naar beneden. Jullie weten allemaal dat het in de praktijk meestal niet zo eenvoudig is. Daarom is er een verbeterprogramma nodig met ingrijpende maatregelen. Een programma dat door ons hele bedrijf moet worden opgepakt, want de toekomst van ons bedrijf hangt ervan af. Verdergaande maatregelen zijn nodig om terug te groeien naar een gezond bedrijf dat weer structureel winst kan gaan maken, waarmee we kunnen investeren in onze toekomst. Met het totale pakket van maatregelen streeft KLM op korte termijn naar een verbetering van het bedrijfsresultaat met 450 miljoen euro.
Verbeterprogramma
We noemen dit programma Back on Track. De maatregelen uit Back on Track zijn verdeeld in vijf onderdelen.
1. Efficiënter werken: verbeteren van productiviteit en besparen van kosten
2. Operatie op orde: de operationele netwerkcapaciteit op orde brengen
3. Heroverwegen van investeringen
4. Meer geld verdienen: vergroten van ons verdienvermogen
5. Heroverwegen van de activiteiten die niet direct te maken hebben met vluchten
Vandaag presenteren we een eerste set maatregelen en doelstellingen om de verbetering te realiseren die we nodig hebben. Meer informatie vind je in deze Special. Later dit jaar volgen meer maatregelen die op dit moment worden voorbereid. We houden je hiervan op de hoogte.
De komende periode gaan alle KLM-divisies en afdelingen aan de slag om de maatregelen in hun eigen onderdeel uit te werken. De ondernemingsraad en vakbonden zijn door KLM op de hoogte gesteld van de (voorgenomen) maatregelen en doelstellingen. Zij worden via het gebruikelijke overleg verder betrokken om tot definitieve besluitvorming te komen.
Onder de foto vind je een overzicht van de maatregelen.
Maatregelen
1. Efficiënter werken: verbeteren van productiviteit en besparen van kosten
Productiviteit gaat over hoeveel werk we met elkaar kunnen verzetten, en over hoe we zo efficiënt en effectief mogelijk samenwerken, zodat we met zijn allen meer werk kunnen doen in dezelfde tijd. De arbeidsproductiviteit moet in 2025 bij alle KLM-onderdelen structureel stijgen met minimaal 5% ten opzichte van 2024.
- Iedere divisie en elk onderdeel van KLM maakt in oktober een plan om deze productiviteitsverbetering te behalen. Dat kan gebeuren door het verzuim structureel te verlagen, processen te automatiseren en mechaniseren, door reorganisatie, of door aanpassingen van roosterregelingen. Hiervoor zullen afspraken nodig zijn met de OR en/of vakbonden.
- Het aantal collega’s dat niet direct in de operatie werken wordt teruggebracht naar de stand van januari 2024, ook als daar een reorganisatie voor nodig is.
- We nemen alle inkoopcontracten opnieuw onder de loep om de kosten verder te verlagen.
2. Operatie op orde: de operationele netwerkcapaciteit op orde brengen
Na corona kregen we te maken met veel nieuwe problemen: discussie over krimp, om Rusland vliegen, tekort aan materialen en vooral: een groot personeelstekort, onder andere door de noodzakelijke ingrepen in coronatijd. We hebben veel maatregelen genomen, maar de realiteit is dat we nog te weinig beschikbare vliegers hebben en grote uitdagingen als het gaat om techniek.
Vliegers:
In 2026 komen we 300 vliegers tekort om alle geplande vluchten voor ICA en Europa uit te voeren. Het aannemen en opleiden van nog meer vliegers van buiten KLM is daarvoor geen afdoende oplossing, omdat we de omscholingscapaciteit niet nog meer kunnen oprekken. Als we geen maatregelen nemen, dan heeft dit gevolgen voor onze netwerkcapaciteit en daarmee voor de werkgelegenheid.
Daarom willen we voor het einde van het jaar afspraken maken met de VNV over hoe we met onze vliegers toch de productie waar kunnen maken en de juiste balans tussen ICA en Europa bewaren. Hierbij zijn voor KLM alle mogelijke oplossingen bespreekbaar.
Techniek:
Na de noodzakelijke ingrepen tijdens COVID hebben we nog altijd een tekort aan technici. We hebben in 2025 nog 200 extra technici nodig om de onderhoudsprogramma’s te realiseren. Daarnaast zijn er nog steeds leveringsproblemen voor specifieke vliegtuigonderdelen. Daardoor is minder vloot beschikbaar en kunnen we minder vluchten uitvoeren. Dit heeft gevolgen voor onze klanten en medewerkers.
- In 2025 moeten we 25% op onze non-performance kosten besparen door maatregelen die de vlootbeschikbaarheid verbeteren en het aantal annuleringen terugbrengen.
- Verscherpte focus op het verminderen van de technische klachten met 20%, met speciale aandacht voor het herstellen van defecten in de cabine. Door doorlooptijden te verkorten en de punctualiteit van het onderhoud te verbeteren, wordt het eind 2025 mogelijk om het aantal widebody reserves terug te brengen met 1 vliegtuig.
- Het wervingsprogramma om nieuwe collega’s bij Engineering & Maintenance aan te nemen zetten we door.
- Voor het onderhoud van componenten start een specifiek financieel en operationeel verbeterprogramma om de doorlooptijden met 50% te verbeteren. Contracten met klanten worden opnieuw beoordeeld.
Mochten deze stappen niet leiden tot een aanzienlijk betere vlootbeschikbaarheid dan zullen we heroverwegen wat we zelf blijven doen. 3. Heroverwegen van investeringen
We kijken heel goed waar we ons geld aan uitgeven.
- Investeringen om veilig, gezond en volgens de regels te blijven werken hebben en houden de hoogste prioriteit binnen KLM. Alle andere investeringen worden heroverwogen, waarbij de investeringen in onze vloot zoveel mogelijk in stand blijven. Want die hebben we nodig om schoner, stiller en zuiniger te vliegen.
- Eerder hebben we aangekondigd dat we de bouw van een nieuw hoofdkantoor uitstellen.
- Daarnaast stellen we nu ook de investeringen voor Hal B en C bij de Components Shop van Engineering & Maintenance uit.
4. Meer geld verdienen: vergroten van ons verdienvermogen
We willen onze inkomsten laten stijgen met minimaal 100 miljoen euro in 2025 door op nieuwe manieren geld te verdienen:
- We verbeteren bestaande producten en ontwikkelen nieuwe, betaalde producten voor onze klanten. De aanpassing van het cateringaanbod in Economy Class op Europese vluchten kan hier bijvoorbeeld aan bijdragen: we onderzoeken op dit moment het aanbod om onze klanten meer keuze te bieden, inclusief aanvullende betaalde opties.
- Waar mogelijk halen we meer geld uit onze vloot door onze vliegtuigindeling te optimaliseren.
5. Heroverwegen van de activiteiten die niet direct te maken hebben met vluchten
- KLM gaat een verkenning starten van mogelijkheden om activiteiten die niet direct bijdragen aan de vluchtuitvoering uit te besteden, af te stoten of stop te zetten.
- We bekijken welke maatregelen we kunnen nemen om onze interne organisatie verder te vereenvoudigen, synergie te realiseren en te ontdoen van overlap.
- Ook willen we de vliegdiensten en trainingsorganisaties gaan reorganiseren, met als doel meer samenwerking, vereenvoudiging en minder overhead. Dit leidt er ook toe dat er in de toekomst minder vliegers in kantoorfuncties werken, die dan dus meer beschikbaar zijn om te vliegen.
Tot slot: we moeten het samen doen
Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat er serieus werk aan de winkel is. Dat we dit zo vlak na COVID moeten gaan doen, is geen fijne boodschap. Maar we hebben geen keuze, want dat je 105 jaar bestaat en dat je de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld bent geeft geen garanties voor de toekomst. Er komen pittige tijden aan met moeilijke discussies en ingewikkelde keuzes. Let op elkaar, want waar het mij om gaat, is dat we met zijn allen werken aan het herstel van onze KLM.
Natuurlijk houden we je in de komende periode op de hoogte van Back on Track en de maatregelen die we gaan nemen. Dat doen we via de gebruikelijke kanalen, zoals de On Air, nieuwe Let’s Connect sessies en met bijeenkomsten binnen je eigen divisie of bedrijfsonderdeel.
Samen hebben we keer op keer laten zien dat we er altijd vol voor gaan. We hebben ons ijzersterke merk, onze marktpositie, onze hub en onze klanten die steeds weer voor ons kiezen. En vooral, jullie als bevlogen team.
Let’s get back on track!
Met vriendelijke groet,
English version below
SPECIAL
Back on Track: Measures
CEO Marjan Rintel
Dear colleagues,
Our company is in heavy weather. You have heard that message from me a few times already. In the summer I indicated that we were going to take measures to improve our financial position and our operation. Because we have a big job to do. Costs are rising too fast and are causing our results to deteriorate.
The cost increases include equipment, landing fees, airport charges and labour costs. What does this mean specifically? More and more of what we earn has to be used to pay the high costs. At the same time, we need billion euro investments in the coming period, especially in a cleaner, quieter and more fuel-efficient fleet and what we offer our customers.
We need to reduce our costs while simultaneously increasing our revenue. Not just for a few months, but permanently. If we don’t, we cannot rule out an impact on the network and loss of jobs in the near future. We strive not to let it come to that. We are doing everything we can to maintain our network and our services to our customers and to protect jobs. But we need your help with this.
Together we must find solutions. A ‘simple’ solution would be: earn more money and reduce costs. You all know that it’s usually not that simple in practice. That is why an improvement programme with drastic measures is needed. A programme that must be adopted by our entire company because the future of our company depends on it. More far-reaching measures are needed to grow back into a healthy company that again can return to structural profitability, allowing us to invest in our future. With the total package of measures, KLM aims to improve its operating result by €450m in the short term.
Improvement programme
We are calling this programme Back on Track. The measures have been divided into five components.
1. Working more efficiently: improving productivity and saving costs
2. Operations in order: Restoring the operational network capacity
3. Reconsidering investments
4. Earning more money: increasing our earning capacity
5. Reconsider activities not directly related to flight operation
Today we present an initial set of measures and objectives to achieve the improvement we need. More information can be found in this Special. More measures, which are currently being prepared, will follow later this year. We will keep you informed.
In the coming period, all KLM divisions and departments will work on developing the measures in their own section. The Works Council and trade unions have been informed by KLM of the (intended) measures and objectives. They will be further involved through the regular consultation to come to final decision-making.
Below the picture you will find an overview of the measures.
Maatregelen
Measures
1. Working more efficiently: improving productivity and saving costs
Productivity is about how much work we can achieve together and how we can do that as efficiently and effectively as possible, so that we can all do more work in the same amount of time. Within KLM, labour productivity must structurally increase by 5% in all divisions in 2025 compared to 2024.
- In October, every division and department of KLM will draw up a plan on how to achieve this productivity improvement. It may be done by structurally reducing absenteeism, automating and mechanising processes, through reorganisation or with adjustments to rosters. This will require agreements with the Works Council and/or unions.
- The number of colleagues not working directly in operations will be brought back to the level of January 2024, even if this requires a reorganisation.
- To reduce costs, we will be reviewing all procurement contracts.
2. Operations in order: putting the operational network capacity in order
After COVID we were faced with many new problems: discussions about shrinkage, not flying over Russia, shortage of materials and above all, a major staff shortage, partly because of the necessary interventions made during the corona period. We have taken many measures, but the reality is that we still do not have enough available pilots and great challenges when it comes to engineering.
Pilots:
By 2026, we will be 300 pilots short to carry out all planned flights for ICA and Europe. Hiring and training more pilots from outside KLM is not a solution here, because the retraining capacity cannot be stretched any further. If we don’t take measures, this will affect our network capacity and employment. Which is why we want to reach agreements with the VNV before the end of the year on how we can still live up to production with our group of pilots and keep the right balance between ICA and Europe. For KLM, all possible solutions are open to discussion.
Engineering: The number of engineers we can deploy, after the necessary measures during COVID, is still a major concern. In 2025 we will need 200 extra engineers to be able to achieve our maintenance programmes. In addition, there are still delivery problems for specific aircraft parts. This leads to less fleet availability and as a result we can operate fewer flights. This has consequences for both our customers and employees.
- In 2025 we need to reduce our non-performance costs by 25% through measures that improve fleet availability and reduce cancellations.
- We are also intensifying our focus on reducing technical complaints by 20%, with special attention being paid to fewer defects in the cabin. By reducing turnaround times and improving maintenance punctuality, it will be possible to reduce the number of widebody reserves by 1 aircraft by the end of 2025.
- We will continue the recruitment programme to hire new colleagues in Engineering & Maintenance.
- For component maintenance, a specific financial and operational improvement programme will start to improve lead times by 50%. Contracts with customers will be reassessed.
If all these steps do not lead to significantly improved fleet availability, we will reassess what we can continue to do ourselves.
3. Reconsidering investments
We are looking carefully at what we spend our money on.
- Investments in (occupational) safety and compliance are and will remain the highest priority within KLM. All other investments will be reconsidered, while preserving investments in our fleet as much as possible. Because we need these to fly cleaner, quieter and more fuel efficient.
- We previously announced that we are shelving the construction of a new head office.
- We are also postponing investments in Hall B and C at the Components Shop of Engineering & Maintenance.
4. Earning more money: increasing our earning capacity
We aim to increase our revenues by at least EUR 100 million by tapping into new sources of income.
- We will do this by improving existing products and by developing new, paid products for our customers. This includes, for example, adjusting the catering offer in Economy Class on European flights: we are currently exploring a service which offers our customers more choice including additional paid options.
- We will also increase the earning power of our fleet wherever possible by optimising the layout of our aircraft.
5. Reconsider activities not directly related to flight operation
- KLM will explore opportunities to outsource, divest or discontinue activities that do not directly contribute to flight operations.
- We are assessing what measures we can take to further simplify our internal organisation, achieve synergies and where possible eliminate overlap.
- We are also going to reorganise the flight operations and training organisations in order to increase cooperation, streamline and reduce overheads. This also means that in the future there will be fewer pilots working in office positions, so they will then be more available for flight duty.
In closing: we need to do this together
It will be clear to everyone that there is serious work to be done. The fact that we have to do this so soon after COVID is not great news. However, we have no choice; being 105 years old and being the oldest airline in the world does not provide any guarantees for the future. What matters to me is that we are working on the recovery of our KLM. There are tough times ahead with difficult discussions and complicated choices. Look out for each other, because what matters to me is that we are all working together on the recovery of our KLM.
Of course, we will keep you informed about Back on Track and the measures we will be taking in the coming period. We will do this through the usual channels, such as the On Air, new Let's Connect sessions and meetings within your own division or business unit.
Together we have shown time and again that we always do what it takes. We have our rock-solid brand, our market position, our hub and our customers who continue to choose us. And above all, you as a passionate team.
Let’s get back on track!